Idrottsskador

En idrottsskada skiljer sig inte från "vanliga" skador mer än att de inträffar oftast när de utövar sin idrott och därmed behöver en uppstrukturerad och inriktad rehab som är kopplat till den idrott utövaren ska tillbaka till, och helst av allt komma tillbaka till samma nivå men också i bättre form än när skadan inträffade. Många idrottare behöver även se över sina ev tidigare rehabiliterade skador, och hålla igång med träning i förebyggande syfte så  nya skador inte uppstår. 

Idrottsskador uppkommer på två olika sätt. 
Traumatiskt och plötsligt eller,
Överbelastning efter en lång tids påfrestning av en specifik struktur. 

Vi har många fysioterapeuter som är experter på idrottsskador och hur dessa uppstår, en del har även erfarenheter på förbundsnivå. 

 Exempel på 
Traumatiska skador

Hjärnskakning: Vi uppmanar alla som varit med om något falltrauma eller slag mot huvud och som har diffusa symtom  kontakta sjukvården. Onödigt många går omkring med långvariga besvär såsom huvudvärk, yrsel, koncentrationssvårigheter, trötthet eller illamående, utan att veta att det kan vara kopplat till ett tidigare slag mot huvudet. Våra duktiga fysioterapeuter har goda och aktuella kunskaper inom området. 
Muskelbristning: Om musklers belastas felaktigt eller för kraftfullt kan muskelfibutsätts för är för stor eller tung
Ledbandsskador: Främre korsband, bakre korsband (ACL, PCL) insida ledband i knät (MCL)
Frakturer: Beroende på var frakturen sitter och omfattningen så behöver skeletten läka ordentligt innan man sätter igång med rehab, ju tidigare du kontaktar en fysioterapeut desto bättre..
Luxationer 

Exempel på Överbelastnings
skador 


"För mycket belastning under för lång tid utan tillräcklig återhämtning"
Orsakas av att skelett, ligament, och/eller muskler runt ett specifikt område belastas mer än de tål under en period. Ett tidigt tecken kan vara morgonstelhet, eller stelhet i vila, samt smärta att komma igång med en specifik rörelse. Denna smärta försvinner sedan när du blivit varm och du tror att smärtan är borta...men den kommer tillbaka i samma upprepade mönster. 

Vanliga ställen som drabbas av överbelastningsskador:

Stressfrakturer i ländrygg, skenben, fot, 
 Löparknä, hopparknä (knä)

 Hälsporre, hälseneinflammation (fot)
Tennisarmbåge, golfarmbåge (arm)

Skicka bokningsförfrågan

Du kan alltid ringa eller mejla till receptionen för hjälp:
Tel: 08 - 7255480
info@arenamotion.se