Besvär Rygg, Säte & Bål

Ryggsmärta eller ryggont är mycket vanligt. Värken sitter oftast i nedre delen av ryggen (ländryggen)och kan ibland stråla ut mot sätet eller i ett ben. Smärtan är sällan symtom på någon allvarligare sjukdom. För det mesta går värken över av sig själv men ibland kan du behöva någon form av behandling.

Ont i Ryggen

Har du ont i ryggen? Ryggsmärta är mycket vanligt. Man vet idag att 84% av alla människor någon gång får ont i ryggen men att smärtan, i de flesta fall, går över efter ett par veckor. Ibland kvarstår smärtan dock och du kan behöva någon form av behandling och rehabilitering för att bli smärtfri.

  • Ont i ländryggen, lumbago, börjar ofta med svag, gradvis ökande värk och en känsla av trötthet. Värken brukar öka när ryggen belastas. Lumbago kallas ofta för ”vanligt ryggont”.
  • Ryggskott, lumbago acuta, kommer ofta plötsligt, till exempel i samband med ett lyft eller en sidovridning. Du känner smärta och en låsning i ryggen med kramp i ryggmusklerna. Smärtan kan vara skärande, huggande eller molande. Det kan kännas som om ryggen håller på att gå av.
 

Ont i Ländryggen & Sätet-ischias

Rumpan, eller sätet som vi kallar den för, består av väldigt många både stora och små muskler.

Många gånger uppkommer smärta i sätet som en molande värk under eller efter aktivitet. Smärtor i sätet kan även bero på problem i ländryggen vilket påverkar funktionen i sätesmusklerna.

  • Ont i ländryggen med bensmärta, lumbago-ischias, innebär att du har smärta i ländryggen och även känner en utstrålande smärta i ett ben ner till foten. Lumbago-ischias kan bestå av enbart smärta. Ibland kan du även få sämre kraft i en del av benmusklerna och känseln i benet kan påverkas. Ischias innebär att det finns en irritation eller inflammation i ischiasnerven. Du kan även ha ischias utan ryggsmärta.

Ont i Höften

Ont i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt, - allt från en liten stelhet efter ett löp-pass till kraftig värk som gör det svårt att gå. Orsakerna till smärtan i höften kan vara flera saker. Det kan röra sig om höftledsartros eller muskelsmärta på grund av överbelastning. Smärta runt höften kan även komma från ryggen.

Ont mellan Skulderbladen

Du som har ont i bröstryggen har ofta ont mellan skulderbladen.

Det vanligaste är att smärtan kommer från spänningar i musklerna, men smärtan kan också komma från skelettet. Vanliga orsaker är statiskt stillasittande arbete, dålig ergonomi, ökad stress. Även nackpositionen kan påverka smärta i bröstryggen. 

Smärta i bröstryggen som kommer från muskler och skelett kännetecknas ofta av följande symtom:

  • Smärtan strålar från ryggen och fram mot bröstet.
  • Du får skarpa och krampaktiga smärtor i bröstet, ofta på sidan.
  • Värken blir värre när du rör på armarna, nacken eller vid djup inandning.
  • Smärtorna varierar beroende på vilken kroppsställning du har.

Skicka bokningsförfrågan

Du kan alltid ringa eller mejla till receptionen för hjälp:
Tel: 08 - 7255480
info@arenamotion.se